Gourmet from Jan. 2025

15th Feb. 2025
A 10-minute ferry ride from Takahama Port Matsuyama City, Ehime Prefecture, I ordered Shima Udon (medium size) at Shima Udon in Yura, Gogo Island, for 800 yen + 100 yen. It was topped with hijiki tempura. The hijiki tempura had a sweet sea flavor and a slightly burnt bitterness, which was a perfect match for the elegant, light dashi broth!





愛媛県松山市からフェリーで10分、興居島の由良にある島うどんさんで島うどん(中盛り)800円+100円をオーダー。ひじきのかき揚げが載っています。ひじきのかき揚げに磯の甘い風味と少し焦がした苦味があり、上品な薄めの出汁にベストマッチ!

14th Feb. 2025
I bought Japanese sake that name Kyouhina Miyama(京ひな深山)sold by Sakaroku Sake Brewery Co.Ltd at Uchiko City Ehime Pref. It has clear test.



11th Feb. 2025
Lunch at Dogo Brewery Restaurant: beer after a bath and overnight dried red sea bream skirt steak. First, a glass of Botchan beer (800 yen). The glass was smaller than I expected. As a left-winger, I found it to have a refreshing taste with no bitterness. The second glass was the after-bath IPA (800 yen), which is likely to have the most bitterness. The fruity aroma spreads quickly in the mouth and then smoothly escapes through the nose. The elegant light salt flavor of the overnight dried red sea bream brings out the flavor of the beer.





道後麦酒館にて湯上がりのビールと真鯛のハラミ一夜干しランチ。まずは坊っちゃんビールのグラス(800円)から。想像よりもグラスがかわいい。左党のわたしには苦味のないすっきりした味わい。2杯目は一番苦味がありそうな湯上がりIPA(800円)。フルーティな香りがぱっと口中に広がり、すっと鼻から抜けるような感覚です。真鯛の一夜干しは上品なうすしお味でビールのお味を引き立てます。

A day of Jun.

Tanioka Shokudo is a long-established restaurant in Shionoe Town. We ordered traditional Chinese noodles, Sanuki country chirashi sushi, and two skewered oden (fish stew) for self-service. 
The country chirashi is full of ingredients such as beans, freeze-dried tofu, and taro, and has a wonderful yuzu flavor, with a nostalgic taste. 
The Chinese noodles also have a nostalgic, gentle taste reminiscent of the Chinese noodles from Showa-era food stalls. 
There is now a large parking lot, making it easier to park, so we will definitely visit again.







塩江町の老舗食堂谷岡食堂さんでらんち。昔ながらの中華そばをオーダーして、さぬきの田舎ちらし寿し、おでん2本をセルフさーびす。

田舎ちらしはお豆や高野豆腐、里いもなど具だくさんで柚子の風味が素晴らしい、そして、懐かしいお味でございます。

中華そばも昭和屋台の中華そばを思わせる懐かしく、優しいお味です。

駐車場がたくさんできて停めやすくなったので、ぜひ、また足を運ぼうと思います。

25th Jan. 2025

We had a Western-style lunch at Maison de Chef, a long-established Western restaurant. The pork cutlet with Bolognese sauce on the lunch menu was an excellent teppan. The combination of the batter and pork was particularly exquisite. The pesto pasta and salad dressing were also classic flavors. The tiramisu we ordered for dessert was an exquisite marriage of mascarpone cheese and sponge with a hint of liquor. Traditional European Cuisine Restaurant!!!

洋食の老舗メゾン ドゥ シェフさんで洋食ランチ。ランチメニューのポークカツレツのボローニャソース、絶品の鉄板でした。特にコロモとポークのコラボが絶妙です。ジェノベーゼパスタもサラダドレッシングも王道のお味。デザートにオーダーしたティラミスもマスカルポーネチーズと洋酒が香るスポンジが絶妙のマリアージュでございます。

Traditional Europian Cuisine Restaurant!!!




A day of Jan. 2025

 I try to drink JINRO that is souvenir from Korea. It does not include sugar, but I feel a bit sweet taste. It wonder for me.


13th Jan. 2025

高松市三条町のゆめタウン高松近くにあるたも屋さんでさぬきうどんらんちです。定番のかけうどん1.5玉に揚げたてのちくわ天とビッグサイズのなす天をトッピング。たも屋さんは上品で優しい出汁と、さぬきうどんとしてはちょっとだけ柔らかめのめんが特徴ですね。美味しくいただきました。


4th Jan. 2025




JR岡山駅の送迎帰りにちょうどらんちタイムになったので、岡山のB級グルメえびめしを求めた結果、サンステ内にある麺屋匠さんを発見。岡山名物デミカツえびめし(ミニらーめん付き)に決定!ミニらーめんはとんこつスープにしました。これがとっても濃厚でわたしにはどストライク!デミカツはエクセレント!えびめしがもう少し濃かったら嬉しいかなぁー。


3rd Jan 2025



わかめうどんが推しの高松市内のうどん店大島家さんにて年明けうどん。おでんはほぼSOLDOUTで、きつねうどんの中盛りをOrderしました。わかめを練り込んだ緑色のめんはトロリとした讃岐うどんとしたは珍しい斬新な食感です。出汁はあっさりとした優しい仕上がりで美味。

コメント