6th April 2025
Taiwan Mazesoba lunch at Taiwan Mazesoba Menya Hanabi Okaido Store in Matsuyama City's Okaido Arcade!
I chose the large serving of their signature Taiwan Mazesoba!
The beautiful young lady running the shop asked me if I wanted garlic, so I asked, and she topped it off with a fair amount of chopped raw garlic, which I was very grateful for. Excellent taste. Just before I finished eating, the young lady suggested I try a little bit of rice, so I did, and it was amazing! I ate every last bit of the mixed soba topping.
松山市大街道アーケード内の台湾まぜそば麺屋はなび大街道店さんで台湾まぜそばらんち!
看板メニューの台湾まぜそばの大盛りをチョイス!
お店を切り盛りしている綺麗なお姉さんから「にんにくを入れますか?」と尋ねられたので、お願いしたら、かなりの量の生にんにくのみじん切りを載せていただき、感謝。エクセレントテースト。食べ終わる寸前にお姉さんから」ほんのちょっとだけライスを食べて」と勧められたので、食べたら最高!混ぜそばの具を残らずいただきました。
7th April 2025
I revisited Inakaya in Okudogo, Matsuyama City. They were holding a large-portion box soba event, but I decided to order the Kakiage Donburi and box soba set. The box soba is a surefire favorite, and the Kakiage Donburi has an excellent, generous amount of sweet sauce. I'll be back.
松山市奥道後にある田舎家さんを再訪。箱蕎麦大盛りイベントを開催していましたが、ここは敢えてかき揚げ丼と箱そばセットをオーダー。箱そばは万人受けする鉄板メニュー、かき揚げ丼はたっぷりの甘めのタレがエクセレント。また行きます。
4th April 2025
I had lunch at Morgen in Kumakogen Town for the first time in a while. I ordered my favorite minced meat cutlet topped with frankfurter sausage. Morgen is always delicious. The juicy, rich sausage is worth a meal.
少し久しぶりに久万高原町のモルゲンさんでランチ。個人的鉄板メニューのミンチカツに、フランクフルトソーセージをトッピング。やっぱりモルゲンさんは美味しいです。ジューシーで濃厚なソーセージは一食の価値ありです。
23rd March 2025
This is my first visit to Oven-baked Burger Gojuhachi in over a year. I have hardly had fried oysters this season, so I selected the Fried Oyster Hamburger Gratin. I had it with rice and salad for lunch.
The fried oysters were rare and rich for me. The hamburger was delicious. I would have preferred the white sauce to be a little thicker.
But it was still delicious!
1年以上ぶりの窯焼きバーグ五十八さん訪問です。今季はカキフライをほとんど口にしていなかったので、グラタンカキフライハンバーグをSELECT。ライス&サラダをつけてランチです。
カキフライの揚げ具合がわたしにとってはレア感があり、濃厚でした。ハンバーグは間違いないお味。ホワイトソースにもう少しトロミがあったほうがわたしの好みかも。
とはいえ、美味には相違なし!
29th March 2025
Curry Ranchi at Matsuchika Town Deli in the Matsuchika Town underground shopping mall adjacent to Matsuyama City Station. I ordered minced cutlet curry. The slightly yellowish roux had a unique sweet taste with a subdued spiciness. The minced cutlet had a simple flavor. Matsuyama has popular ramen and pasta restaurants that serve sweeter dishes, but Matsuchika Town Deli's curry is more Matsuyama-style.
松山市駅に隣接する地下街まつちかタウン内にあるまつちかタウンデリーさんでカレーらんち。ミンチカツカレーをオーダー。少し黄色味の強いルーは一口食べると辛さは抑え気味で、甘さを感じさせる独特な味わいでした。ミンチカツは素朴なお味です。松山はラーメンもパスタも甘めの人気店がありますが、まつちかタウンデリーさんは松山風のカレーかなぁと感じました。
A day of March 2025
This was my first visit to "Men to Mukatte Katsuo" near Matsuyama city center! I selected the top menu item, Oikomi Katsuo Soba Salt, from their specialty siphon ramen. The yuzu accent goes really well with the soup made with a strong bonito stock flavor. The thinly sliced pork slices are also an excellent match for the noodles and soup!
松山市内中心部付近にある「麺と向かって鰹」さんを初訪問!名物サイフォン拉麺からトップメニューの追い込み鰹そば塩をSELECT。鰹出汁のよく効いたスープに柚子のアクセントがとても合います。薄切りチャーシューも麺とスープにエクセレントマッチ!
20th March 2025
Seafood lunch at the food plaza of the roadside station Kisaiya Hiroba in Uwajima City, Ehime Prefecture. I was torn between the grilled sea bream bowl and the fisherman's seafood marinated bowl, and selected the seafood marinated bowl. By the way, my partner selected the grilled sea bream bowl. It seems that the price of seafood bowls is rising across the board, but Kisaiya Hiroba is reasonably priced and both are delicious. I would like to visit again for lunch.
愛媛県宇和島市の道の駅きさいや広場の食の広場にて海鮮らんち。炙り鯛丼と漁師海鮮漬け丼で悩み、海鮮漬け丼をSELECT。ちなみに、伴侶さまは炙り鯛丼をSELECT。海鮮丼のお値段が軒並み上昇しているように感じますが、きさいや広場さんは良心的値段で、両方ともおいしく仕上がっています。また、ランチに訪れたいと思います。
22th March 2025
Tonkotsu Ramen Ranchi is located in front of Kobe Motomachi Station at the Gashoken Motomachi branch. The soup is tonkotsu, as you would expect from the fashionable city of Kobe, but it is elegant and relatively light. The garlic aroma and the spicy accents will stimulate your appetite.
神戸元町駅前にある賀正軒元町店さんでとんこつらーめんらんち。おしゃれな街神戸だけにとんこつスープではありますが、上品で比較的あっさりです。にんにくの香りとアクセント程度にきかせている辛味成分が食欲を増進します。
20th March 2025
I revisited Pan Maison Matsumae, the mecca for salted bread. I ate in the salted melon bread and ramayo dog, which are on special time offer, and took the salted bread and other items to go.
The ramayo dog has a spiciness that comes after a while, which is very good. The salted bread is crispy on the outside and juicy with butter on the inside, it's excellent!
I'm impressed with the quality at this price!
塩パンの聖地 パンメゾン松前店さんを再訪。タイムサービスの塩メロンパンとラーマヨドックをイートイン、塩パンほかをTo goです。
ラーマヨドックはあとからくる辛さがとってもGood。塩パンは外側カリッ、内側のバターがじゅわっでこれはエクセレント!
この値段でこのクオリティは感動です!
15th March 2025
I had the daily lunch at the Kaikōsha Cafe, adjacent to the former site of the Kaikōsha Shrine in Zentsuji, Kagawa Prefecture. I was torn between pork cutlet and pasta with rape blossoms, but in the end, I chose the pork cutlet because I was in the mood for meat. I felt that the price of 1,300 yen was a little steep, but the deliciousness of the main pork cutlet and the rich content including the small dishes made it a good value for money. The flavor of the powdered cheese, which was unmistakable in the crispy breadcrumbs of the pork cutlet, was very delicious.
香川県善通寺市の偕行社跡に隣接する偕行社カフェにて日替りランチ。ポークカツレツ、パスタは菜の花、迷った結果、お肉の気分でポークカツレツをセレクト。1300円とやや強い設定かなぁと感じましたが、メインのポークカツレツの美味しさと、小皿を含めた充実の内容はコスパありだと思いました。ポークカツレツのカラッとしたパン粉の中に間違いない存在感を示す粉チーの風味がとっても美味でした。
A day of March, 2025
This was my first visit to Mikasa, a ramen shop in Iyo City. It was before 11:30am on a Sunday before noon, and there was already a line.
There was a "Preparing" sign propped up on the wall of the shop, which was very confusing.
As I joined the line, the aroma of pork bones wafted outside the shop. It was amazing.
They seem to be famous for their ramen and yakisoba, but I chose the ramen from their signature menu.
The horumon was delicious, and not as heavy as the aroma wafting from the shop.
伊予市にある中華そば専門店「みかさ」さんを初訪問。日曜日の昼前ということもあり、午前11時半前ですが、すでに行列ができていました。
お店の壁に「準備中」の看板が立てかけられていて、ちょー紛らわしい。
行列に並ぶと、トンコツの香りが店外に漂っています。これはすごい。
中華そばと焼きそばが有名のようですが、ここは看板メニューの中華そばをセレクト。
お店に漂う香りほどはコッテリしておらず、ホルモンも美味でした。
3rd Feb. 2025
Today I had the shrimp chili set meal at Kumayama Restaurant of Mikawa Road Station, Kumakougen City. I arrived after 2pm so the restaurant was empty. The shrimp chili set meal is a little pricey, but the shrimp is plump and the moderate spiciness is just right for me! Kumayama Shokudo's Mikawa Chinese is a sure thing for me. I think it's an outstanding restaurant in the Mikawa area of Kumakogen Town, where there are few restaurants.
今日はエビチリ定食。14時過ぎに到着したので店内はガラガラでした。エビチリ定食はすこしお高めですが、エビがプリプリ、ほどよい辛さは私にはジャストミート!久万山食堂のみかわ中華はわたしにとっては鉄板です。飲食店が少ない久万高原町美川地区では出色のお店だと思います。
A day of Feb. 2025
It's been a while since I last visited Morgen De Ranchi in Kumakogen Town, Ehime Prefecture. Today, I had chicken cutlet topped with sausage. Topping it with sausage transforms it into a hearty and filling lunch. Authentic German-style sausage is delicious no matter how many times you eat it.
久々に愛媛県久万高原町のモルゲンさんでらんち。本日はチキンカツにソーセージをトッピング。ソーセージをトッピングするとボリューム満点の満腹ランチにトランスフォーム。ドイツ風本格派ソーセージは何度食べても美味でございます。
A day of Feb. 2025
It's been a while since I had authentic Chinese food at Kumayama Shokudo, located inside the Mikawa roadside station in the former Mikawa village of Kumakogen Town, Ehime Prefecture. I was wondering whether to order the Twice Cooked Pork for today's lunch set, but I ended up ordering my favorite Sichuan Mapo Tofu. It's authentic, with the aroma of Japanese pepper and the spicy kick of chili peppers. It's really delicious! It's a little pricey, but I think it's worth it.
愛媛県久万高原町の旧美川村の道の駅みかわ内にある久万山食堂で久しぶりの本格中華らんち。本日のランチセット回鍋肉と迷いましたが、大好きな四川麻婆豆腐をオーダーです。山椒の香りと唐辛子のピリ辛がきいた本格派です。本当に美味!ちょっとだけ高いですが、価値はあると思っています。
20th Feb. 2025
I had dinner at Matsuyama Azabu, located on the basement floor of the building next to Matsuyama Mitsukoshi. There are plenty of private rooms and the interior is very clean. The appetizers came in stylish wooden boxes. The shabu-shabu and beef cutlet were delicious. It's a little on the pricey side, but they also have more affordable courses, so I'll try them next time I have a private room.
松山三越の隣ビルの地下一階にある松山麻布さんでディナー。個室が充実していて清潔感のある店内が印象良しです。前菜がおしゃれな木箱に入っていました。しゃぶしゃぶ、牛肉のカツレツが美味でした。ちょっとお値段が高めですが、もう少しお手頃なコースもあるようなので、こんど個室利用の際には使ってみようかなと思います。
15th Feb. 2025
A 10-minute ferry ride from Takahama Port Matsuyama City, Ehime Prefecture, I ordered Shima Udon (medium size) at Shima Udon in Yura, Gogo Island, for 800 yen + 100 yen. It was topped with hijiki tempura. The hijiki tempura had a sweet sea flavor and a slightly burnt bitterness, which was a perfect match for the elegant, light dashi broth!
愛媛県松山市からフェリーで10分、興居島の由良にある島うどんさんで島うどん(中盛り)800円+100円をオーダー。ひじきのかき揚げが載っています。ひじきのかき揚げに磯の甘い風味と少し焦がした苦味があり、上品な薄めの出汁にベストマッチ!
14th Feb. 2025
I bought Japanese sake that name Kyouhina Miyama(京ひな深山)sold by Sakaroku Sake Brewery Co.Ltd at Uchiko City Ehime Pref. It has clear test.
11th Feb. 2025
Lunch at Dogo Brewery Restaurant: beer after a bath and overnight dried red sea bream skirt steak. First, a glass of Botchan beer (800 yen). The glass was smaller than I expected. As a left-winger, I found it to have a refreshing taste with no bitterness. The second glass was the after-bath IPA (800 yen), which is likely to have the most bitterness. The fruity aroma spreads quickly in the mouth and then smoothly escapes through the nose. The elegant light salt flavor of the overnight dried red sea bream brings out the flavor of the beer.
道後麦酒館にて湯上がりのビールと真鯛のハラミ一夜干しランチ。まずは坊っちゃんビールのグラス(800円)から。想像よりもグラスがかわいい。左党のわたしには苦味のないすっきりした味わい。2杯目は一番苦味がありそうな湯上がりIPA(800円)。フルーティな香りがぱっと口中に広がり、すっと鼻から抜けるような感覚です。真鯛の一夜干しは上品なうすしお味でビールのお味を引き立てます。
A day of Jun.
Tanioka Shokudo is a long-established restaurant in Shionoe Town. We ordered traditional Chinese noodles, Sanuki country chirashi sushi, and two skewered oden (fish stew) for self-service.
The country chirashi is full of ingredients such as beans, freeze-dried tofu, and taro, and has a wonderful yuzu flavor, with a nostalgic taste.
The Chinese noodles also have a nostalgic, gentle taste reminiscent of the Chinese noodles from Showa-era food stalls.
There is now a large parking lot, making it easier to park, so we will definitely visit again.
塩江町の老舗食堂谷岡食堂さんでらんち。昔ながらの中華そばをオーダーして、さぬきの田舎ちらし寿し、おでん2本をセルフさーびす。
田舎ちらしはお豆や高野豆腐、里いもなど具だくさんで柚子の風味が素晴らしい、そして、懐かしいお味でございます。
中華そばも昭和屋台の中華そばを思わせる懐かしく、優しいお味です。
駐車場がたくさんできて停めやすくなったので、ぜひ、また足を運ぼうと思います。
25th Jan. 2025
We had a Western-style lunch at Maison de Chef, a long-established Western restaurant. The pork cutlet with Bolognese sauce on the lunch menu was an excellent teppan. The combination of the batter and pork was particularly exquisite. The pesto pasta and salad dressing were also classic flavors. The tiramisu we ordered for dessert was an exquisite marriage of mascarpone cheese and sponge with a hint of liquor. Traditional European Cuisine Restaurant!!!
洋食の老舗メゾン ドゥ シェフさんで洋食ランチ。ランチメニューのポークカツレツのボローニャソース、絶品の鉄板でした。特にコロモとポークのコラボが絶妙です。ジェノベーゼパスタもサラダドレッシングも王道のお味。デザートにオーダーしたティラミスもマスカルポーネチーズと洋酒が香るスポンジが絶妙のマリアージュでございます。
Traditional Europian Cuisine Restaurant!!!
A day of Jan. 2025
I try to drink JINRO that is souvenir from Korea. It does not include sugar, but I feel a bit sweet taste. It wonder for me.
13th Jan. 2025
高松市三条町のゆめタウン高松近くにあるたも屋さんでさぬきうどんらんちです。定番のかけうどん1.5玉に揚げたてのちくわ天とビッグサイズのなす天をトッピング。たも屋さんは上品で優しい出汁と、さぬきうどんとしてはちょっとだけ柔らかめのめんが特徴ですね。美味しくいただきました。
4th Jan. 2025
JR岡山駅の送迎帰りにちょうどらんちタイムになったので、岡山のB級グルメえびめしを求めた結果、サンステ内にある麺屋匠さんを発見。岡山名物デミカツえびめし(ミニらーめん付き)に決定!ミニらーめんはとんこつスープにしました。これがとっても濃厚でわたしにはどストライク!デミカツはエクセレント!えびめしがもう少し濃かったら嬉しいかなぁー。
3rd Jan 2025
わかめうどんが推しの高松市内のうどん店大島家さんにて年明けうどん。おでんはほぼSOLDOUTで、きつねうどんの中盛りをOrderしました。わかめを練り込んだ緑色のめんはトロリとした讃岐うどんとしたは珍しい斬新な食感です。出汁はあっさりとした優しい仕上がりで美味。
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