DINNER, LUNCH AND DRINK from Sept. 2024

A day of Nov. 2024

I had lunch at Asachan, a restaurant in Nagahama-cho, Ozu City, Ehime Prefecture. When I looked at the menu, I saw the name "Uwasa no Tendon" and was a little hesitant to order Nagahama Champon, but I ordered the Uwasa no Tendon. As the name suggests, the Uwasa no Tendon looks quite impressive. The seasoning was also authentic, with a moderate taste that was neither too light nor too strong.



愛媛県大洲市長浜町のお食事あさちゃんさんでランチ。ふとメニューを見ると「うわさの天丼」という名前があり、長浜ちゃんぽんと少し迷いましたが、うわさの天丼をオーダー。うわさの天丼というだけになかなか映える雰囲気です。味付けも本格的な天丼で薄すぎず、濃すぎずのほどよいお味ででした。

A day of Dec. 2024

This is Ramen Ranchi at Ramen Ikko Matsuyama Main Branch. It's tonkotsu, but there are two types on the menu: "light original flavor" and "rich flavor." I was in the mood for the light original flavor that day, so I ordered a half-portion fried rice set. The light original flavor was a strong tonkotsu flavor and very delicious. So I'm looking forward to seeing what the rich flavor will be like. The fried rice was a little hard for me, so I rated it a little on the spicy side, but the ramen was excellent.





ラーメン一興松山本店さんにてらーめんらんちです。とんこつですが、メニューには「あっさり元味」と「こってりこく味」の2種類があります。この日の気分はあっさり元味で、半チャーハンのセットをオーダーです。あっさり元味もしっかり濃い目のとんこつで、とっても美味。ならば、こってりこく味はどうなるのか、楽しみです。チャーハンが少しわたしにはかたいかなぁ…ということで少し辛めの評価になりましたが、らーめんはエクセレントです。


14th Dec. 2024



松山城のお城山の麓にある松山城公園に隣接する麺処大河さんで休日らんち!刺激を求めて、辛味噌ねぎラーメンの1.5玉をOrder。中太麺と濃いめだけどクセのない赤辛スープがベストマッチしています。松山市駅の西にあるラーメン屋さんのお味・メニューとなんとなく似ていますが、どちらのGoodです。


8th Dec. 2024

After completing the 10km Nara Marathon World Heritage Site, I went to Takenaka Tofu Factory, about a 15-minute walk from Kintetsu Shin-Omiya Station in Nara City. I ordered the seasonal Kamo Nanban Tofu Bowl. The freshly made tofu bowl ordered by my companion looked amazing. I placed a pot with a square wooden lid on an induction cooker and heated it for about 10 minutes, resulting in warm, fluffy tofu with a soft texture! The Kamo Nanban Tofu Bowl was also delicious, with a marriage of green onions, duck meat, and tofu. All of the dishes had a refined and gentle taste, and were good for the body.





奈良マラソン世界遺産10㌔完走後、奈良市内近鉄新大宮駅から徒歩15分くらい、竹中豆腐工房さんでらんち。季節限定メニューの鴨南蛮豆腐丼をOrder。同伴者がおーだーしたできたて豆腐膳がとっても映えます。四角い木蓋のついたお鍋をIH調理器にかけて計10分程度加熱するとふわトロな優しい口当たりの温かいお豆腐のできあがり!鴨南蛮豆腐丼もネギと鴨肉とお豆腐のマリアージュがとても美味でした。どれも上品で優しいお味、身体にも優しいお料理でした。

23th Nov. 2024

We visited at Morgen again. I've tried everything on the lunch menu, so I went back to the top and ordered a hamburger steak and today's sausage, a frankfurter, as a side order. The hamburger steak was delicious, of course, but the frankfurter was excellent! Is this the real thing? The meat and seasoning have a very deep flavor.


連続になりますが、またまたのまたまたモルゲンさんでらんちです。ランチメニューは全て制覇しましたので、一番上に戻ってハンバーグ、そして、今日のソーセージのフランクフルトをサイドオーダーです。ハンバーグも当然美味ですが、フランクフルトがエクセレント!これが本場のフランクフルトなのか?ミートとシーズニングの味わいがめちゃ深いです。

A day of Nov. 2024

Once again, I went to Morgen in Kumakogen Town. On this day, I ordered minced meat cutlet and added sausage for 300 yen since they still had some in stock. The minced meat cutlet was consistently delicious, and the sausage (wiener), which I tried for the first time, was also delicious! The coarsely ground meat was very meaty, and I wonder if this is the real German taste?

I think the sausage (wiener?) is worth a meal.

またまた久万高原町のモルゲンさん。この日はメンチカツに、まだ在庫があったのでソーセージを300円で追加。メンチカツは安定の美味しさで、初体験のソーセージ(ウィンナー)がこれまた美味!粗挽きのお肉がすごく肉肉しさを主張していて、これが本場ドイツの味でしょうか?
ソーセージ(うぃんなー?)一食の価値ありだと思います。


17 Nov. 2024

After a memorial service, we went to Tsukishiro Restaurant in the Doida area near Matsuyama Airport for a group lunch of about 10 people. We made a reservation for 1pm and arrived a little early, but it took a while for the food to come. 

However, when we saw the food that was served, we understood. It had the atmosphere of a Japanese-style afternoon tea, and the variety of small dishes presented on a three-tiered display shelf was excellent. 

The women in particular were pleased. The food was delicious, and the restaurant had a clean, neat, and calming atmosphere. 

We'd definitely use this restaurant again for a memorial service. 

I took a photo, but the tempura on the top tier wasn't in it.

法事後のお食事に松山空港から土居田界隈にあるお料理月白さんで約10人の団体ランチ。13時の予約で少し早めに入りましたが、お料理が出るまでに少し時間がかかりました。

でも、サーブされたお料理を拝見して、納得。和風アフタヌーンティーという雰囲気で、3段になった飾り棚に小さく盛り付けられたたくさんの種類のお料理がエクセレント。

特に女性陣が喜んでくれました。お料理も美味しく店内もさっぱりと小綺麗で落ち着いた雰囲気。

また法事の時に利用させてもらおうと思います。

写真を撮りましたが、一番上の段にあるお天婦羅が写っていませんでした。


A day of Nov. 2024

While searching for Ranchi around Shimonada Station in Ehime Prefecture, I discovered Ramen Iyoji along the national highway and decided to go in. There are two flavors, basic soy sauce and miso, and toppings include green onions and char siu.

I ordered the green onion ramen.

The rich soy sauce-based soup went well with the noodles, and I thought it was very delicious, just how I like it.

I would have liked it if the green onions were a little larger.



愛媛県下灘駅界隈でらんちを探していたところ、国道沿いにラーメンの伊予路さんを発見して、入店。お味は基本のしょうゆ、みその2種類で、トッピングにねぎ、チャーシューなどがありました。

わたしはねぎラーメンをオーダー。

醤油ベースの濃い目のスープと麺がうまくマッチして、わたし好みでとっても美味しいと思いました。

もう少しねぎが大盛りだと嬉しかったですね。


3rd Nov. 2024

On the way to the Tendai sect's head temple, Enryakuji Temple on Mount Hiei, we had lunch at Minemichi Restaurant along the Oku-Hiei Driveway. The window seats offered the best view of Lake Biwa below.

There was a variety of food, from Japanese to Western, but I ordered the Omi Wagyu beef dandan noodles.

The dandan noodles were topped with perfectly seasoned shredded Omi beef and were quite good. Although we weren't sitting by the window, it was a pleasant time to have lunch while looking down on the southern part of Lake Biwa and the Omi Plain.



天台宗総本山比叡山延暦寺に参詣途中で、奥比叡ドライブウェイ沿いにある峰道レストランにてらんち。窓際席は眼下に琵琶湖を眺望できる最高の見晴らしです。

和食から洋食までいろいろとありましたが、近江和牛の担々麺をオーダー。

担々麺に程よい味付けの近江牛の細切れがトッピングされていてまずまずでした。窓際席ではございませんでしたが、琵琶湖南湖と近江平野を見下ろしながらのらんちは気持ちのいいひと時でした、


2nd Nov. 2024

I had ramen lunch at Ramen Fujimototen, located around Jujo, Kyoto. I arrived just after 12:30, and luckily there was only one parking spot available. There were about four groups in line. I thought it would be quick, but I waited about 30 minutes. It's a small restaurant. 

I ordered a special ramen with a large serving of pork and about 1.3 times the amount of noodles (according to the owner of the restaurant). 

The soy sauce-based soup, one of the classics of Japanese ramen, was excellent, with a large serving of bean sprouts and green onions, and it mixed well with the noodles. This is a bowl of Japanese ramen. 

I also had some of Wife's gyoza.




京都十条あたりにあるラーメン藤本店さんでらーめんランチ。12時30分過ぎに到着しましたが、たまたま駐車場が1つだけ空いていて幸運でした。4組くらいの行列でした。すぐかなぁと思いましたが、30分ほど待ちました。小さなお店です。

チャーシュー大盛りのめん✕約1.3倍の特製ラーメン(というお店のお母さんのおはなし)をオーダー。

日本のらーめんの王道の一つである醤油ベースのスープが大盛りもやしとネギ、そして、めんによく絡んでエクセレントです。これぞ日本のらーめんという一杯でございます。

Wifeの餃子も少しいただきました。

1st Nov. 2024

I had ramen lunch at Hyouta, a Chinese noodle shop and oden restaurant located near Matsuyama Castle Park, a few minutes' walk from Matsuyama City Station. I heard from a Matsuyama local that Hyouta is the place to go when it comes to Matsuyama ramen, which is famous for its sweetness. 

Matsuyama's miso is sweet, its meat sauce pasta is sweet, and its ramen is sweet too. 

I ordered a medium-sized serving of the classic "Chuka Soba"! 

So this was Matsuyama ramen. The soup wasn't just slightly sweet, but definitely sweet! But it had a strong umami flavor. 

It's a unique soup that you probably won't see anywhere else but Matsuyama.


松山市駅から歩いて数分、松山城公園の近くにある中華そば おでんの瓢太さんでらーめんランチ。甘いことで有名な松山らーめんといえばこの瓢太さんと言う方を松山の地元人に聞きました。

松山は味噌も甘いし、ミートソースパスタも甘いし、らーめんも甘いようです。

王道っぽい「中華そば」の中盛をオーダー!

これが松山らーめんだったんですね。スープがほんのりレベルではなく、たしかに甘い!でもしっかりと旨味があります。

松山以外ではおそらくお目にかかることのない特徴のあるスープでございます。


19th Oct. 2024

We had lunch at Ozu Robata Aburaya, a famous restaurant in Ozu City. I ordered the "Meidai Tonkuri Mabushi" and my companion ordered the "Mizuna-Plenty Sudachi Abura Soba." The Tonkuri Mabushi tasted quite different from what I had imagined. Thinly sliced ​​grilled pork and a generous amount of rice were covered in a sweet soy sauce-based sauce, with boiled chestnuts sprinkled on top. The sauce and pork went perfectly together! And the change in flavor of the ochazuke, made with chicken-based broth and flavored with Japanese pepper, was even better! 

I was savory with the excellent taste that I could not find anywhere else. 

The Mizuna-Plenty Sudachi Abura Soba was also refreshing and delicious.








大洲市の有名店「大洲炉端油屋」さんでランチ。わたしは「名代とんくりまぶし」と同伴者は「水菜たっぷりすだち油そば」をオーダー。とんくりまぶしはわたしが想像していたお味とかなり違っていました。甘めの醤油ベースのタレを薄切り豚焼き肉と多めのお米たっぷりとかけて、その上に茹で栗が散りばめられています。タレと豚肉の相性が抜群!そして、鶏ガラベースの出汁に山椒で風味づけしたお茶漬けの味変がさらに Good!

他にはないエクセレントな味わいに舌鼓です。

水菜たっぷりすだち油そばもさっぱりで美味でした。


19th Oct. 2024

While taking a morning walk, I stopped off at Iwamoto on the Ehime University/Matsuyama Red Cross side of Yasaka Street to get some breakfast bread. I personally think that Iwamoto's bread dough is particularly excellent. I bought freshly baked bacon and mushroom focaccia and naked wheat cheese bread. Both were very delicious.







朝の散歩がてら八坂通り、愛媛大学・松山日赤側にあるIWAMOTOさんで朝パンをtake out。IWAMOTOさんは硬めのパン生地が個人的に特にエクセレント。焼き立てのベーコンとキノコのフォカッチャとハダカ麦のチーズパンを購入。どちらもとても美味しかった。

A day of Oct.

We visited Deai no Imotaki(Boiling potatoes) at the mouth of the Shigenobu River in Matsuyama City. We spread a mat on the riverbank and gather around a gas stove. It is accessible on foot from Kamata Station on the Gunchu Line of the Iyotetsu suburban train line. The ingredients include taro, chicken, deep-fried tofu, fried baby sardines, and a small amount of octopus. The octopus adds an accent to the broth, making it very delicious.

松山市内、重信川河口にある出合のいもたきにお邪魔しました。河原にゴザを敷いて、ガスコンロを囲みます。伊予鉄郊外電車の郡中線鎌田駅から徒歩でアクセスできます。具材は里芋、鶏肉、厚揚げ、じゃこ天などに加えて少量の蛸さん。蛸さんが出汁にアクセントを加えてとっても美味。

A day of Oct. 2024

I went to Yanaigawa in Kumakogen-cho, Ehime Prefecture for work, and had lunch at Morgen again. This time I ordered pork cutlet. The amount of rice is usually not enough, so this time I asked for a larger portion. The sauce for all the cutlet dishes is the same, a special sauce unique to Morgen. It was delicious again this time.

お仕事の関係で愛媛県久万高原町柳井川付近に行ったので、またまたモルゲンさんでランチ。今回はポークカツをオーダー。いつもライスの量が物足りないので、今回はライスを大きめにしてもらいました。カツレツ系のソースはどれも同じでモルゲンさん独特の特製ソースでございます。今回も美味しくいただきました。

A day of Nov. 2024

I had lunch at Yoshiyoshi, a Taiwanese restaurant located on Shin-Kuuko-dori in Takamatsu City. I was torn between Taiwanese ramen and spicy knife-cut noodles, but I ordered the spicy knife-cut noodles (mildly spicy) fried rice set, which is the restaurant's recommendation. Even though it was mildly spicy, it was just the right amount of spiciness for me. For me, it was a very good dish with a taste that I liked. Looking at the reviews on Tabelog, opinions seem to be divided, but I got the impression that it's Taiwanese food that doesn't appeal to Japanese people. I think I'd definitely return.









高松市内新空港通りにある台湾料理吉吉さんにてランチ。台湾ラーメンと麻辣刀削麺で悩みましたが、お店一押しということで麻辣刀削麺(微辛)の炒飯セットをオーダー。微辛でもわたしには適度な辛さ。わたし的には好みのお味でとってもグッド。たべログの評価を見ると意見が別れているようですが、日本人に寄せていない台湾料理かなぁという印象です。わたしはリピートありだと思いました。


A day of Sept. 2024

I had lunch at Mensho Maharo, a new (or so I think) restaurant in Sanuki City that's talked about and is famous for its popularity. The parking lot was spacious and there were vacancies, but the restaurant is small, so I put my name on the queue list and waited outside while looking at the menu.

According to my companion, the classic dish is the "tempura," so I ordered the cold tempura bukkake (large).

The freshly fried tempura is delicious, unlike self-service restaurants. The frying is done with professional skill. The seafood tempura was delicious... the udon and broth were also excellent.

It's also open to customers from outside the prefecture.




さぬき市にある新興(と、勝手に思っています)の噂の名店「麺処まはろ」さんでランチ。駐車場は広々で空きがありましたが、店内が狭いので、待ち行列リストに記名して屋外でメニューを眺めながら待機。

同伴者によれば王道は「天あげ」ということなので、この天あげのぶっかけ冷(大)をオーダー。

セルフ店とは違う揚げたての天ぷらは美味。揚げ加減もプロの技です。魚介系天ぷらが美味しかったなぁ…おうどんもお出汁もエクセレント。

県外からのお客さんにも使えます。


4th Oct. 2024

Sakaeda, the soul food (or so I think) of Takamatsu Prefectural High School students, has finally been included in Tabelog's 2024 Top 100 Restaurants. I stopped on my way back from getting checked at the Japanese Red Cross Takamatsu.

I ordered the basic, classic Kake (small) and chikuwa tempura. I paid 500 yen and got 100 yen back in change.

The rich broth with dried sardines seeped into my empty stomach. The noodles might be classified as a little soft for Sanuki udon.

Sakaeda has stores in the suburbs as well, but I definitely recommend visiting this place where it all began.




県立高松高校生のソールフード(だと勝手におもって)「さか枝」さんがついにたべログ百名店2024に登録されました。日赤高松で検査した帰りに久しぶりに立ち寄りました。

基本・王道のかけ(小)とちくわ天をオーダー。500円出したら100円お釣りが戻ってきます。

空腹に煮干しの効いた濃いめの出汁が染み渡ります。めんは讃岐うどんとしてはやや柔らかい分類に入るかもしれません。

さか枝さんは郊外にも店舗を出していますが、ぜひ、オリジンであるこの場所に足を運んで下さい。


A day of Sept. 2024

I bought bread at the Matsumae branch of "Pan Maison," a famous salted bread store that has expanded to Ginza, Tokyo. It's easy to find, with a stylish building and a large parking lot in the countryside. They have a wide variety of breads. As expected, the classic salted bread is a huge hit, with some people buying up a huge number of them, and they sell out quickly.

The saltiness and the taste of the butter in the bread are excellent and the cost performance is great.




東京銀座に進出した塩パンの有名店「パン・メゾン」さん松前店さんをでパンを購入。田園の中におしゃれな建物と大きな駐車場があり、すぐわかります。たくさんの種類のパンがあります。やはり王道の塩パンはおそるべき売れ筋で、凄まじい数を買い占める人もいて、すぐに売り切れます。

塩味とパン中に入っているバターの味わいがエクセレント&コスパ最高です。

A day Sept. 2024

I had lunch at Cafeteria Boston in Busshozan, Takamatsu City. I arrived after 1pm, but I gave my mobile number for a reservation and went shopping at the nearby Harrods. I ended up waiting just under an hour before I got a phone call to pick me up. 

They had demi-meal omurice, butter chicken curry, a grilled chicken plate, sandwiches, a bacon egg burger with homemade sausage, and more. 

I ordered butter chicken curry. 

It's a mild butter chicken curry that everyone can enjoy. 

After the meal, I ordered an espresso tonic. It had a very strange taste. It's worth trying once!




高松市仏生山にあるカフェテリアボストンさんでランチ。13時過ぎに訪問しましたが、予約などなどで携帯番号を教えて、近くのハロッズでお買い物。結局1時間弱待って、お迎えのphone callをいただきました。

デミオムライスやバターチキンカレー、チキングリルプレート、サンドイッチ、自家製ソーセージのベーコンエッグバーガーなどなどがあります。

わたしはバターチキンカレーをオーダー。

みんなが美味しく食べられる辛さ控えめのバターチキンカレーです。

食後にエスプレッソトニックをオーダー。これはとても不思議なテースト。一度飲む価値ありです!

21th Sept. 2024

I happened to pass by Hakata Nagahama Ramen Moriya Airport Street branch at lunchtime and had lunch there. The rich aroma of tonkotsu pork inside the restaurant whets my appetite. I've been loving onions lately, so I ordered negi ramen. Judging from the aroma inside the restaurant, I thought it would be rich tonkotsu, but it had a relatively light taste that matched elegantly with the thin noodles. I ordered a refill and topped it with garlic to change the flavor. I was full.



たまたまお昼時に通りがかった博多長浜らーめんもりや 空港通り店さんでランチ。店内は芳醇なとんこつの香りで食欲をそそります。最近ねぎ好きなのでねぎラーメンをオーダー。店内の芳香からこってりとんこつかと思いきや比較的すっきりした味わいで、細麺と上品にマッチングします。替え玉をオーダーしてニンニクをトッピングして味変。満腹です。

A day of Sept. 2024

We went for a round and lunch at Hojo Country Club in Matsuyama City (formerly Hojo City), Ehime Prefecture. This day's course included lunch. I ordered the chilled tantanmen set meal. It wasn't very spicy, had a mild taste, and the noodles and rice were in modest portions. The chicken nanban set meal was filling and looked delicious. Next time I'll probably have the chicken nanban set meal.

Hojo Country Club was a spacious and pleasant course. However, the condition of the greens was not so good.

But it was nice that the baths were hot springs.



愛媛県松山市内(旧北条市内)にある北条カントリー倶楽部をラウンド&ランチ。この日はランチ込みのコース。冷やし担々麺定食をオーダー。それほどスパイシーではなく、優しいテイストで、麺もごはんも控え目な量でした。チキン南蛮定食がボリュームがあって、美味しそうでした。次はチキン南蛮定食かな。

北条カントリー倶楽部広々としていて気持ちいいコースでした。ただ、グリーンの整備状況がいまいちでした。

でもお風呂が温泉になっているのは良かったです。

A day of Sep. 2024

I revisited Morgen, which has moved from Matsuyama City to Kumakogen Town. It is currently in pre-opening after renovating the former Yanaigawa Elementary School in Kumakogen Town. The parking lot is large, so many cars and motorcycles driving along National Route 33 are parked there. Last time I ordered a hamburger steak, so this time I ordered chicken cutlet. The crispy fried cutlet with juicy chicken inside is great. The sauce also had a hint of spiciness.

松山市内から久万高原町内に移転したモルゲンさんを再訪。久万高原町内にある柳井川小学校跡を改装してプレ・オープン中。駐車場は広いので、国道33号線をドライブしている自動車やバイクがたくさん止まっています。前回はハンバーグだったので、今回はチキンカツをオーダー。カリッと揚げたカツの中にジューシーなチキンがGoodです。こちらのソースも裏側にスパイシーを感じました。


A day of Aug. 2024

I had lunch at Morgen, which moved from Matsuyama City to Kumakogen Town and reopened. I ordered the hamburger set, which was at the top of the pre-opening menu. The hamburger was made with coarsely minced meat, plump and full of juice. The sauce was unique (a little spicy and mysterious) and very excellent.



松山市内から久万高原町に移転リニューアルオープンしたモルゲンさんでランチ。プレオープンメニューの一番上にあるハンバーグセットをオーダーしました。ハンバーグはあらびきミンチでふっくらとして肉汁たっぷり。ソースが独特(少しスパイシーな不思議なソース)でとってもエクセレントです。

6th Sept. 2024

I ordered a set of the classic tonkotsu ramen and half-chan at Ippudo Yume Town Takamatsu, which is located in the food court inside Yume Town Takamatsu. The tonkotsu soup mixed with the thin noodles is the classic tonkotsu ramen. The large pork slices on the fried rice were also good. Overall, it was neither good nor bad, and the taste was reasonable.

ゆめタウン高松内のフードコートに出店している一風堂 ゆめタウン高松店さんで王道のとんこつラーメンと半チャンをセットでオーダー。細めんにからむとんこつスープはとんこつラーメンの王道でございます。チャーハンの大きめチャーシューも Goodでした。全体としては可もなく不可もなく、リーズナブルなお味でございます。

1st Sept. 2024

We got takeout from Dogo no Panya, a rice flour bakery near Yuzuki Park in Matsuyama city. If you go down a narrow alley, you will find the store built from a modified blue shipping container.

We got takeout chirimen pizza, curry bread, special cream bun, and Botchan dango bread to have breakfast at home. The chewy bread dough matches perfectly with the toppings.

We were full, so we bought the Botchan dango bread as a souvenir.




松山市内湯築公園の近くにある米粉を使ったパン屋さんドウゴノパンヤさんでテイクアウト。少し細めの路地を入ると青色のコンテナを改造して作った店舗があります。

ちりめんピザにカレーパン、特製クリームパン、坊っちゃん団子パンをテイクアウトしておうちでブレックファスト。モチモチのパン生地がトッピング類ととってもマッチングしてます。

おなかが一杯で坊っちゃん団子パンはお土産用になりました。















コメント